Bulharské pokrmy jsou zdravé
Saláty
Předkrmy
Minutky
Kebapčeta
Tarator
Bob čorba
Škembe čorba
Imambajalda
Gjuveč
Kavarma kebap
Musaka
Mišmaš
Cukrovinky
Další pochutiny
Bulharské pokrmy jsou zdravé
Pro bulharskou kuchyni jsou odnepaměti typické tyto základní potravinové složky: mleté maso, připravované v nejrůznějších úpravách na grilu, a typické koření čubrica (česky saturejka, latinsky Saturea hortensis), které se přidává snad do všech bulharských pokrmů (já ji mám také rád, používáme ji místo majoránky). Většina pokrmů obsahuje množství zeleniny (zejména rajčat, paprik, okurek) a cibule.
Známý je slaný balkánský sýr (Bulhaři mu říkají jednoduše sirene, tedy sýr), specifický svým složením, který se vyrábí z ovčího, kravského, kozího a dokonce i buvolího mléka. Druhým typem sýra je kaškaval (žlutý sýr), který se také vyrábí z různých druhů mléka a pro různá použití (na smažení, na strouhání, na přímou konzumaci apod.). Některé druhy kaškavalu jsou chuťově i kvalitou na nejvyšší světové úrovni.
Bulhaři se pyšní tím, že právě na jejich území byl objeven jogurt. Podle historiků byl součástí stravy místních Tráků. V jejich řeči prý jog znamenalo hustý a urt mléko. Mléko nosili v pytlích z ovčí kůže připevněných přímo na těle, a tak teplota těla a mikroflóra přírodních pytlů způsobily jeho fermentaci. Tradiční bulharský jogurt je jedinečný díky místnímu mikroklimatu. Výzkumné středisko LB Bulgaricum prodalo know-how tradičního bulharského jogurtu do více než 20 zemí. Jedinečná bakterie Lactobacillus bulgaricus může ale dlouhodobě růst jen v Bulharsku, jinde mutuje. Chrání tělo před toxiny, infekcemi, alergiemi a některými typy rakoviny. Užívá se i na spáleniny od slunce, na afty a na podporu zažívání. Přestože se ze 40 kg v 80. letech roční spotřeba jogurtu na hlavu zmenšila asi na polovinu, patří Bulhaři stále k jeho největším konzumentům. Kromě kravího jogurtu se dá sehnat i ovčí, to je pravá delikatesa (je krásně hladký, jemný a hustý). Bůvolí jogurt tak dobrý není, je trochu hrudkovitý. V Bulharsku se jogurtu říká kiselo mljako (kyselé mléko). Já bulharský jogurt používám i k utišení spálené pokožky, prostě si ho namažu na tělo.
Bulharský chléb je pšeničný, většinou bílý, ale lze koupit i černý. Je součástí každého jídla, bez ohledu na ostatní přílohy.
Saláty
Bulharsko je zemí, kde jsou zeleninové saláty součástí každého jídla a každého dýchánku. Ostatně šopský salát (šopska salata) vznikl právě zde. Konkrétně v oblasti v okolí Sofie, kde žili Šopové. Po nich má tento, dnes už světoznámý, salát pojmenování. Kombinace čerstvé zeleniny (rajčata, okurky, papriky), cibule a slaného balkánského sýra, to vše pokapané olejem, je skutečně skvěle vymyšlená a lety prověřená.
Dalšími saláty, které si lze běžně objednat, jsou většinou variace na šopský salát. Například ovčácký salát (ovčarska salata) má navíc vejce natvrdo, řecký salát (grecka salata) obsahuje olivy. Do některých salátů se přidává také kaškaval, nakrájená pečená paprika, kousky ryb a podobně.
Velmi osvěžující je jogurt s okurkou (snežanka). Podává se hodně studený.
Kromě míchaných salátů se podávají i jednodruhové. Nejčastěji okurky (krastavici), rajčata (domati), olivy (maslini) a další. Bulharská rajčata jsou nejlepší na světě. Jsou voňavá, sladká a šťavnatá, prostě chuťově nepřekonatelná. Musí se ale koupit na tržnici nebo u soukromníků. V supermarketech totiž občas prodávají dovozová (španělská, polská) rajčata a ta jsou zcela jiná. V restauracích naštěstí ve většině případů mají rajčata bulharská.
Předkrmy
V Bulharsku se používá výraz meze. Nejedná se pouze o předkrmy, ale také o chuťovky, které se zobají mezi jídly nebo mezi panáky rakije. Patří sem typicky suché syrové salámy lukanka nebo sušenica, tvrdý sýr kaškaval, polotuhý sýr sirene, sušené maso (nejčastěji vepřové, ale i hovězí a rybí), olivy, rajčata, okurky, cibule, někdy také fazolová nebo jiná polévka.
Minutky
Typickými minutkami, které seženete v každé restauraci, jsou grilovaná masa na různé způsoby (gril se bulharsky řekne skara). Nejchutnější je asi vepřový přírodní grilovaný řízek (svinska păržola). Prodává se i kuřecí přírodní řízek (pileška păržola), případně i ze skopového (agneška păržola). Ke grilované păržole se podává chléb a hranolky. K tomu je vhodný šopský salát a pochopitelně pivo.
Zvláště děti mají rády grilované kousky masa na tyčce, proložené zeleninou a kolečky cibule (šišče). Používá se také hlavně vepřové a kuřecí maso. Je to v podstatě šašlik.
Kebapčeta
Kebapčeta jsou na rožni opékané válečky z mletého telecího masa nebo (častěji) jako směs vepřového a hovězího, okořeněné černým pepřem, novým kořením, červenou paprikou a cibulí. Podává se s chlebem a hranolky. U nás název tohoto jídla překládáme jako čevapčiči, ale s tímto jídlem nemají bulharská kebapčeta příliš mnoho společného.
Kebapčeta se prodávají téměř všude, na ulici i v nejlepších restauracích. Je to mé nejoblíbenější jídlo. Podobná jsou kjufteta, která jsou však ve tvaru karbanátku a trochu jinak ochucená. Kebapče i kjufte stojí stejně, od 1 BGN (13 korun) výše.
Tarator
Studená polévka z jogurtu, okurek a česneku. Někdy se přidává se také olivový olej a kopr nebo sekané ořechy. Tato bulharská specialita je ohromně osvěžující. Cena taratoru je obdobná jako u ostatních polévek, tedy od 3 BGN (38 CZK).
Bob čorba
Fazolová polévka, národní jídlo, připravuje se různými způsoby, a proto chutná na různých místech různě. Je to výborná volba ke snídani. Od 3 BGN (38 CZK).
Škembe čorba
Dršťková polévka, úplně jiná než naše. Dochucuje se rozetřeným česnekem smíchaným s octem, a nakonec se přidávají sušené chilli papričky (čím víc, tím líp). Jí se s chlebem. Je skutečně vynikající. Cena od 3,60 BGN (46 CZK). Někde se prodává i samotný bujón, bez drštěk.
Imambajalda
Baklažán (lilek černý) plněný zeleninou. Jídlo je kořeněné. Stojí od 5 BGN (63 CZK) výše. Kromě lilku se plní také například tykvičky.
Gjuveč
Mísa plná dušené zeleniny všeho druhu, s trochou masa. Má se podávat se s vínem, ale s pivem je to také dobré. Od 8 BGN (101 CZK).
Kavarma kebap
Vepřové maso s množstvím zeleniny, feferonkami a kořením čubricou. Jídlo je podobné maďarskému guláši, také má tak řídký sos. Od 9 BGN (114 CZK).
Musaka
Samotná musaka je velmi rozmanité jídlo. Má dva základní typy. Řecká musaka obsahuje více masa, bulharská více zeleniny. Kromě toho obsahuje často brambory, zelené fazolky nebo lilek a spoustu dalších přísad. Směs se zapéká do kameninové nádoby, ve které se i podává. Stojí od 9 BGN (114 CZK).
Mišmaš
Mišmaš (někde to píší i miš-maš) je dušená směs rajčat, paprik a vajíček. Podobá se leču. Jí se nejčastěji s chlebem nebo pitkou (malý bochánek z bílého nebo tmavého těsta), v poslední době i například s bagetou.
Cukrovinky
Nejznámější je baklava. Je tvořena tenoučkými plátky listového těsta, které se potřou máslem. Potom se ty plátky upečou na plechu. Mezi plátky se nasypou drcené vlašské ořechy a skořice. Celé je to máčené v cukrové vodě. Nakonec se celý plát nakrájí na malé obdélníčky. Je to můj nejoblíbenější zákusek.
Kromě této klasické podoby existuje ještě mnoho dalších variací, z nichž některé se této popsané variantě nepodobají.
Původem turecký je lukum. Je to takový elastický rosol s různou květinovou nebo ovocnou vůní. Jí se samotný ve formě kostiček nebo se používá jako náplň do různého pečiva. Na můj vkus je příliš aromatizovaný.
Další pochutiny
Velmi oblíbená, v Bulharsku tradiční, je vařená kukuřice (bulharsky varena carevica). Prodává se na ulici i na pláži. Stojí 2 BGN (25 CZK).
Běžně se dá koupit, také kdekoliv, čerstvě upražený popkorn (bulharsky pukanki). Dá se posypat solí nebo cukrem. Někde nabízejí i různé polevy.
Relativní novinkou je ručně vyráběná zmrzlina (bulharsky sladoled). Přímo před kupujícím namíchají na mrazicím kovovém plátu jednu porci.
Související:
Bulharsko všeobecně
Češi a Bulhaři
Kultura
Památky UNESCO
Pohostinství
Bulharština
Fotogalerie
Ještě jste zapomněl na ayran. Skvělý nápoj. Zkoušela jsem doma, ale není to ono. V Bulharsku si ho dávám ke každému jídlu.
Marie, máte pravdu. Ajrjan (turecky Ayran) je opravdu skvělý nápoj. Dnes se vyrábí průmyslově a prodává se v každém větším i menším obchodě s potravinami. Dříve si jej Bulhaři připravovali doma. Smíchali jogurt (kiselo mljako) s vodou a trochou soli.
Že se Vám nedaří ho udělat takový, jako v Bulharsku, je podle mého tím, že v ČR není běžně k dostání bulharský jogurt.
Nápoj ajrjan jsem přidal do příslušného článku.
ale dostať jogurtovú kultúru, ja si už robím iba taký jogurt. Niekoľko rokov som brala odtiaľto https://bulgaricus.sk/, mali prášok, ale asi od októbra už neponúkali, tak som vyskúšala odtiaľto https://www.bulgaricus-bs.sk/mliekarenske-kultury-pre-domacu-vyrobu/ (inak firmy sídlia nie ďaleko od seba v Sofii). Skúsila som aj prášok, aj kapsule a sú naozaj výborné, ale aj tie prvé boli. Vždy ale použijem novú kultúru.
Ještě bych zmínil Mišmaš. Zelenina s vajíčky. Tradiční jídlo chudších, tedy většiny :-), Bulharů.
Ahoj Pavle,
máte pravdu, díky za upozornění. Na mišmaš jsem zapomněl. Přidal jsem ho.
Je vidět, že jste v Bulharsku navštívil i jiná místa, než jen dovolenkové hotely. Mišmaš se obvykle neprodává všude, ale hlavně v restauracích s bulharskou kuchyní.